اسلام گرایی افراطی یا افزار جنگ قسمت هفتم

در اواسط دهه ای 90  میلادی عرب های افغان در قالب وهابی ها جز القاعده بودند که نفوذ و تاثیر خود را  در به وجود اوردن طالبان  در  افغانستان داشتند  صد ها تن از عرب های افغان

در سال 1997 و 1998  میلادی به پشتیبانی  از طالبان  در جنگ های شمال اشتراک کردند و به قتل عام مردم عمدتا شعیه و هزاره دست زدند .
یک تعداد عرب های افغان دگریکه  در پایگاه نظامی ریشخور ستقر بودند  دست به حملات تهاجمی  در خط اول جنگ به طرف شمال زدند   در حالیکه فکر و ایدیولوژی طالبان که خواهان  پان اسلامیزم در منطقه بود نیز دگر وجود نداشت.
از سال 1996 الی سال 1998 عرب های افغان از پناهگا ه های خود که در افغانستان داشتند  اعلامیه های بر ضد امریکا یی ها صادر می کردند و فتوای کشتن انها را میدادند خلاصه عرب های افغان خود را جز از جهاد زمان جنگ سرد میدانستند . در دهه ای 80 مراکز انها در کشور های همسایه افغانستان ودر دهه ای 90  کشور های غربی بودند که در نتیجه حملات سال 1998 بر سفارت های امریکا و در سال 2001بر مراکز تجارتی امریکا و باالاخره حادثه یازدهم سپتامبر صورت گرفت .
به تعقیب حادثه یازدهم سپتامبر  امریکایی ها به افغانستان هجوم اوردند و حکومت طالبان را ساقط نمودند و روز های خوش عرب های افغان را پایان بخشیدند در هنگام هجوم امریکایی ها به افغانستان  بسیاری از جنگجویان عرب افغان توسط عساکر امریکایی کشته شدند و برخی دگر ان که در مناطق قبایلی بین افغانستان  و پاکستان پنهان شده بودند توسط قبایلی ها به عساکر امریکا یی ها فروخته شدند.
یقینا  بیشتر عرب هاییکه به منطقه می امدند هدف شان از کمک های انسانی به مجاهدین بود  انها بیشتر در قسمت اعمار و تمویل  شفاخانه ها برای تداوی زخمیان جنگ کمک می کردند  این شفاخانه ها بیشتر در اطراف شهر های پشاور و کویته جاییکه بیشترین افغان ها سکونت داشتند اعمار شده بودند . همچنان انها به کاروان هاییکه به داخل افغانستان در رفت و امد بودند مساعدت پولی و مالی می کردند.
بسیاری از عرب های افغان علاقه ای چندانی به جنگ نداشتند و معمولا فقط چندین نفر شان گروپ های مجاهدین  را همراهی می کردند اما یک تعداد کمی از انها بودند که توجه بیشتری به جنگ داشتند و در جنگ ها عملا اشتراک می کردند.
در ماه مارچ 1989 جنگ برای تصرف شهر  جلال اباد از طرف مجاهدین به کمک نیرو های داوطلب عرب و استخبارات پاکستان اغاز شد. متاسفانه سلفی های غیر افغان  به کشتن 60 نفر اسیرانیکه بدسترس انها قرار داشت اقدام نموده و جسد های پارچه پارچه شده انها را در یک موتر نزدیک سرحد تور خم به طرف افانستان فرستادند این کار دولت افغانستان را متقاعد ساخت تا با مجاهدین مذاکره نماید .جنگ جلال اباد به پیروزی نیرو های دولتی افغانستان پایان یافت. و مهاجمان متحمل خسارات  سنگین و شکست فاحش شدند.که در نتیجه دولت افغانستان توانست بیدون کمک شوروی سه سال دگر به حیات خود ادامه دهد.
جنرال حمید گل رییس پیشین ای اس ای یا اداره استخباراتی پاکستان در یک گفتگو با یک ژورنالست پاکستانی بنام سلیم ساپی در مورد چنین  میگوید :  مسوولیت ترینینگ مجاهدین افغان با ما بود
ژورنالست : کمپ البدر که مربوط جماعت اسلامی بود وتمام مجاهدین ایکه انجا اموزش میدیدند و برای جنگ به افغانستان فرستاده می شدند تحت نظر شما نبود ؟
جنرال حمید گل : بلی این کمپ تحت نظر ما بود و تمام مجاهدین نیز با ما بودند ما تمام انها را کمک می کردیم . حتی در سال 1974  زمانیکه در پنجشیر احمد شاه مسعود علیه حکومت داوود خان قیام کرد و در پاکستان حکومت ذوالفقار علی بوتو بود ما از انها پشتیبانی کردیم و این حمایت ما از انوقت اغاز گردیده. من تمام سران مجاهدین را خوب می شناسم . من اقای حکمتیار و پسران او را می شناسم . من حتی غیرت بهیر داماد او را نیز خیلی خوب از نزدیک  می شناسم.
ژورنالست: بعد از شما اقای اسد درانی رییس ای اس ای شد ووی این موضوع را واضحا گفت که اسامه بن لادن را ما پناه داده بودیم ولی شما چیز دگری میگویید ایا به گفته ای شما باور کنم ویا به گفته ای وی ایا این یک خیانت بزرگ ملی نبوده که اقای اسد درانی مرتکب ان شده است و همانگونه جنرال ضیاوالحق بنام اسلام امد و زمام امور را به دست گرفت ایا جنگ جلال اباد تحت رهبری شما اغاز نشد  ایا جنگ جلال اباد در وقت شما پلان نگردیده بود ؟
جنرال حمید گل: جنگ جلال اباد در زمان بینظیر بوتو و به امر او اغاز شد بینظیر بوتو بتاریخ 5 مارچ 1989 یک میتینگ را از سران مجاهدین  و نظامیان پاکستانی و  جنرالان ای اس ای دعوت کرد  و گفت که بروید و حکومت تانرا در جلال اباد اعلان کنید در جریان مجلس نصیرالله بابر گفت که اکنون  فرصت خوب است و هوای جلال اباد هم مساعد است.
جنگ جلال اباد اولین تلاش مجاهدین برای بدست گرفتن سیاسی در کابل بعد از خروج عساکر شوروی  از افغانستان بود . پلانیکه از طرف تنظیم های هفتگانه و اداره استخبارات پاکستان ای اس ای در پشاور طرح  شده بود . جلال اباد بخاطر ان انتخاب شده بود که مجاهدین بتوانند از انجا کابل را زیر تهدید نظامی خود قرار بدهند هدف نهایی انها سقوط حکومت داکتر نجیب الله و اوردن حکومت مجاهدین بود.
حمله بر جلال اباد  بتاریخ 6 مارچ 1989 از طرف مجاهدین از شرق جلال اباد  با استفاده از توپ های سنگین  و تانگ ها  با پشتیبانی نظامیان پاکستانی و ای اس ای اغاز شد در قدم اول مجاهدین موفق شدند  تا کنترول قریه ای ثمر خیل را که در شرق شهر جلال اباد موقعیت دارد بدست گرفته و بطرف میدان هوایی جلال اباد پبشروی کنند اما این پیشروی توسط  نیرو های نظامی دولتی  به عقب زده شد . فردای انروز مجاهدین از طرف شمال و جنوب بر جلال اباد هجوم بردند ولی قوت های دولتی توانستند با استفاده از سلاح های ثقیل و قوت های هوایی این حمله را نیز درهم کوبند. در ماه جون همان سال تعدادی زیادی از مجاهدین از میدان جنگ به عقب زده شدند. منابع می گویند که دربن جنگ مجاهدین در حدود 3000 نفر کشته و همچنان هزاران نفر  زخمی داشتند . بعضی از تحلتل گران سوال میکنند که چرامجاهدین درین جنک اینقدر تلفات دادند .
تعداد نیرو های نظامی ایکه از طرف دولت کابل به این جنگ فرستاده شده بودند در حدود 15000 سرباز با پوشش کامل هوایی شامل طیاره های بمبارد . کشف .هلیکوپتر  و سلاح های ثقیل توپخانه و راکت های سکات. اوراگان و لونا بود اما مجاهدین بجز تانک سلاح های پیشرفته دگر نداشتند و هم پوشش هوایی  نداشتند. و از یک مدیریت جنگی خوب نیز برخوردار نبودند لذا نتوانستند جنگ جلال ابادرا به نفع خود بگردانند . از طرف دگر رهبری مجاهدین هم یک دست نبود در گیری های شدید بین حزب اسلامی حکمتیار و شورای نظار احمد شاه مسعود در قسمت های شمال افغانستان بخصوص در  اطراف  ولایت تخار به شدت  ادامه داشت .
منابع بیشتر به این عقیده بودند که جنگ جلال اباد برای مجاهدین نتیجه نداشت و همچنان قوماندان های داخلی از اوامر تنظیم های جهادی اطاعت نمی کردند جنگ جلال اباد تغیرات زیاد در بین تنظیم های جهادی بوجود اورد بدین معنی که مجاهدین به این فکر افتادند که چنین جنگ ها نمی تواند اقلا در کوتاه مدت حکومت کابل را سقوط دهد و از طرف دگر حکومت داکتر نجیب الله در کابل پروسه ای  مصالحه ملی را روی دست گرفته بود . 
به قرار بعضی از امار ها 35000 جنگجو از  43 کشور مختلف اسلامی به شمول کشور های شرقمیانه  . شمال و شرق افریقا . اسیای مرکزی . کشور های شرق دور در جنگ  مجاهدین  را همراهی می کردند. همچنان به دها هزار نفر خارجی مسلمان تندرو برای اموزش در صد ها مدرسه ای پاکستانی ایکه نزدیک سرحد افغاتستان قرار داشت شامل شده بودند که از طرف حکومت نظامی پاکستان کمک مالی برای شان اماده می شد در نتیجه صدها هزارمسلمان رادیکالست رابطه مستقیم با پاکستان و افغانستان بر قرار نموده و تحت تاثیر جهاد قرار داشتند .
مجاهدین افغان نیز به گروپ ها و دسته های مختلف تقسیم شده بودند عرب های افغان به بعضی ازین گروپ ها کمک های بیشتر می کردند . تنظیم های مربوط به عبدالرب رسول سیاف و گلبدین حکمتیار بیشتر از دیگران از این کمک ها برخوردار می شدند . ارزوی عرب های افغان بیشتر به شهادت بود انها معمولا خیمه های سفید را در قسمت مقدم جبهه برپا می کردند تا مورد حملات هوایی فرار بگیرند وبه گفته خود شان  شهید شوند  باری بن لادن گفته بود دوست دارم تا شهادت نصیبم شود.
 ایالات متحده امریکا ملیار ها دالر به مجاهدین کمک میکرد که به شکل رویایی و رومانتیک ان در مطبوعات امریکا انعکاس می یافت.
این کمک ها را کلیسا های امریکا جمعاوری میکرد و بدین ترتیب یک تعداد زیاد از عرب های افغان هم که  بصورت دسته جمعی  به افغانستان سفر میکردند مخالف با نظریات کمونیزم بودند وهمچنان مخا لفت خود را با امریکاییان نیز کتمان نمی کردند 
نویسنده فرانسوی الیور رای کسیکه سالهای متمادی با دفتر ملل متحد در افغانستان کار کرده است می نویسد که جهادیست ها نه تنها بعد از سال 1991 مخالف غرب بودند بلکه قبل از ان هم با غربی ها میانه خوبی نداشتند .
وی می نویسد  که تمام غربی ها مانند من که مخالف حضور عرب ها در افغانستان بودند نمی توانستیم از افغان ها بخواهیم تا به عرب ها اجازه ندهند تا افراط گرایی را در کشور شان دامن  بزنند بر عکس عرب ها از مجاهدین می خواستند تا موسسات کمک  رسانی خارجی را از کشور شان خارج نمایند و تنها به کمک کننده های کشور های اکتفا کنند. 
نویسنده ای دیگری بنام جلیس کیبل می نویسد که در پشاور پاکستان بعضی از عرب ها به کمک رسانان اروپایی و امریکایی که برای مهاجرین افغانی کمک می کردند حمله ور می شدند .
بر اساس گفته ای وزیر دفاع انگلیس میخاییل پروتیلو صدراعظم سابق پاکستان خانم بینظیر بوتو به وی گفته بود  که اسامه بن لادن یکی از طرفداران امریکاست .
بر اساس گفته های شهزاده بندر بن سلطان پادشاه عریستان سعودی که در مراسمی که با اسامه ملاقات کرده بود بن لادن از وی به خاطر کمک هایش  به خاطر جنگ علیه کمونیزم سپاسگذاری کرده است.
شواهد و اسنادی در دست است که عرب های افغان ساخته دست دولت امریکا بوده و مخصوصا روابط نزدیک انها با اداره استخباراتی امریکا یعنی سی ای ای خیلی نزدیک می باشد.
رابین کوک وزیر خارجه انگلستان (1997--- 2001) در روز نامه ای گاردین بتاریخ جمعه 8 جولای 2005 نوشت:
بن لادن یکتن از ساخته های استخبارات امریکا  یعنی سی أی ای در دهه ای 80  بود سلاح و تجهیزات نظامی را از سی ای ای بدست میاورد و کمک مالی از عربستان سعودی تا بتواند جهاد افغانستان را علیه اتحاد جماهیر  شوروی به بیش ببرد .
تصور برانست که سی أی ای رابطه ای نزدیک با مجاهدین غیر افغان داشته است.
بن لادن و ایمن الظواهری در چندین مورد با حکومت ایلات متحده امریکا موافق بودند.
باقیدارد  


.

اخبار روز

06 ثور 1403

BBC ‮فارسی - صفحه افغانستان BBC ‮فارسی - صفحه افغانستان

کتاب ها